Haarvitamines: Dit zijn de 8 beste vitamines voor je haargroei!


Een snelle swipe door Instagram of een kijkje bij de beautyproducten in de drogist is alles wat je nodig hebt om door te hebben dat haargroei vitamines absoluut een hot item zijn op het moment. En dat is logisch! Want wie wil er niet langer, sterker en mooier haar?

Sofie Tidemand

Mede-oprichter, HairLust

Sofie is mede-oprichter van HairLust. Ze is een haar-nerd met hoofdletter H, en deelt graag haar ervaring in haarverzorging met anderen. Ze heeft een grote interesse in het leren en testen van de nieuwste trends in haarverzorging, styling tips en natuurlijke ingrediënten. Lees meer.

Je weet vast al dat het nemen van verschillende vitamines door middel van supplementen gezond kan zijn. Maar je vraagt je misschien af, werken zulke haarvitamines eigenlijk echt? En zo ja, wat zijn de beste haarvitamines om te nemen voor een optimaal resultaat?

Lees verder voor de antwoorden op die vragen en meer in onze ultieme handleiding over vitamines voor haargroei!

Werken haarvitamines echt?

First things first: werken vitamines voor haargroei eigenlijk wel? Net als elk ander deel van je lichaam, hebben je haarfollikels voldoende voeding nodig om langere lokken te laten groeien die meer volume hebben. Wanneer je de belangrijkste vitamines voor haar en nagels niet binnenkrijgt, zal je haargroei eronder lijden. Waarom? Dit komt doordat onze haarfollikels de snelst delende cellen in het lichaam bevatten, wat betekent dat ze veel voedingsondersteuning nodig hebben om die snelle celdeling te ondersteunen. Je lichaam ziet haargroei echter helaas niet als essentieel.

Als je niet genoeg vitamines en mineralen eet om alle processen in je lichaam te ondersteunen, zal je lichaam de voedingsstoffen die je wel eet gebruiken voor meer essentiële functies van de organen. Door die missende voedingsstoffen zullen je haarfollikels langzamer groeien, met fijner, zwakker haar als resultaat.

sofie

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat biotine, zink en selenium bijdragen aan het behoud van gezond haar?

Sofie Tidemand - COO HairLust

 

De beste manier om alle vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt voor een gezonde haargroei is door middel van een gezond, gevarieerd en evenwichtig dieet. We weten echter allemaal dat gezond eten makkelijker gezegd is dan gedaan! Dit is precies waar supplementen met vitamines voor haargroei een handige rol kunnen spelen. De beste haarvitamines zijn geformuleerd met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die gezonde haarfollikels bevorderen voor een betere haargroei.

We komen terug naar de ultieme vraag: werken vitamines voor haar en nagels nou echt? Dat hangt volledig af van welk merk vitamines voor haargroei, de persoon die ze inneemt en hoe consequent ze worden ingenomen. De beste haarvitamines bevatten een volledig assortiment aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze helpen bij de haargroei (meer daarover later).

Heeft een vitaminegebrek invloed op mijn haar?

De enige manier om zeker te weten of een vitaminetekort de groei van je haar beïnvloedt, is door er met je huisarts over te praten. Weet je niet zeker of je een doktersafspraak moet maken? Dit zijn een paar waarschuwingssignalen om op te letten

Hairlust customer review

De 8 beste haarvitamines

Op zoek naar de beste vitamine voor haar en nagels? Controleer de ingrediënten op het etiket en kijk of ze zijn samengesteld met de volgende vitamines en mineralen, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze gezond haar en een gezonde huid bevorderen.

Let op: haarvitamines hoeven niet noodzakelijkerwijs al deze vitamines en mineralen te bevatten om effectief te zijn, maar hoe meer ze bevatten hoe beter.

 • Biotine - Als het gaat om de beste vitamine voor haar en nagels, dan is biotine waarschijnlijk het meest bekend. Biotinetekort wordt in verband gebracht met haaruitval, wat waarschijnlijk de reden is waarom het zo populair is in de beste haarvitamines.

 • Vitamine A - Vitamine A ondersteunt de groei van nieuwe cellen. Dat betekent dat het vooral belangrijk is voor je haar, omdat haar het snelst groeiende weefsel in het menselijk lichaam is. Vitamine A helpt ook je hoofdhuid om talg te produceren, de natuurlijke olie die je hoofdhuid en haar gezond en gehydrateerd houdt. Het is zelfs zo belangrijk dat een tekort aan vitamine A in verband wordt gebracht met haarverlies.

  Wees echter voorzichtig, want een overdosis vitamine A kan ook leiden tot haaruitval. Afhankelijk van de vorm van vitamine A, bevelen de EU-richtlijnen aan om dagelijks niet meer dan 800 µg tot 1500 µg vitamine A in te nemen.

 • Vitamine B - Er zijn in totaal 8 B-vitamines! Alle B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons lichaam. B-vitamines beïnvloeden onze energie, het metabolisme, zenuwen, spieren, haar, huid en nagels. Over het algemeen bevorderen de B-vitaminen een gezonde celgroei en zijn daarom enkele van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval die er zijn. Signalen van vitamine B-tekort zijn een vermoeid gevoel, haarverlies, en veel blauwe plekken krijgen

 • Vitamine C - Vitamine C is een krachtige antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen schade door vrije radicalen, waardoor ze efficiënter kunnen groeien. Vitamine C helpt je lichaam ook om een proteïne aan te maken dat collageen wordt genoemd. Collageen is een essentieel bestanddeel van de haarstructuur. Een aantal voedingsmiddelen die vol vitamine C zitten, zijn sinaasappels, broccoli, aardbeien, kiwi's en rode paprika's.

 • Zink - Zink is belangrijk voor de productie van eiwitten (waar je haar van gemaakt is) en de celdeling. Beide processen zijn van cruciaal belang voor een gezonde haargroei.

 • Niacine - Niacine, ook wel vitamine B3 genoemd, is een andere belangrijke voedingsstof voor het gezond houden van het haar. Deze vitamine helpt de hoofdhuid te voeden en bevordert een gezonde haargroei. Zonder voldoende hoeveelheden niacine, kan het haar droog, futloos of breekbaar worden. Alopecia areata (een soort haaruitval) wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een tekort aan niacine.

 • Vitamine D - Lage niveaus van vitamine D in het bloed worden in verband gebracht met haaruitval, hoewel de rol die vitamine D speelt in de haargroei nog steeds onbekend is. Je huid produceert vitamine D tijdens de blootstelling aan zonlicht. Maar als je niet genoeg zon krijgt (zoals in de winter of als je in een bewolkt klimaat leeft), kan het zijn dat je huid niet genoeg vitamine D produceert.

 • Vitamine E - Net als vitamine C is vitamine E een antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen vrije radicalen en die ook kan fungeren als een haarvitamine. In een onderzoek uit 2010 bleek dat mensen met haaruitval een toename van 34,5% in de haargroei ondervonden na toevoeging van vitamine E, vergeleken met een toename van 0,1% bij mensen die geen vitamine E gebruikten.

Andere vitamines en mineralen welke nuttig kunnen zijn voor de optimale haargroei:

 • Selenium
 • Foliumzuur
 • Pantotheenzuur
 • Vitamine B6
 • Jodium
 • Choline
 • Vitamine B12
 • Silica
 • Calcium
 • Ijzer
 • Magnesium
 • Zink

Wat zijn de voordelen van een alles-in-één haarvitamine?

Wat zijn dan de voordelen van een all-in-one vitamine voor haar en nagels? Natuurlijk kan je er voor kiezen om je eetpatroon zo ver mogelijk aan te vullen met vitamines en mineralen die je denkt te missen. Dit is echter geen eenvoudige opgave. De beste en makkelijkste manier om er zeker van te zijn dat je al je voedingsstoffen binnen krijgt (en jezelf klaarmaakt voor haargroeisucces) is om een alles-in-één haarvitamine in te nemen. Bovendien is het veel gemakkelijker (en goedkoper) om elke dag slechts één multifunctionele vitamine in te nemen in plaats van vele supplementen per dag!

Als het gaat om vitamines voor haargroei is consistentie de sleutel. Zorg voor succes door een alles-in-één haargroeivitamine consequent elke dag in te nemen. Blijf lezen voor onze aanbevelingen voor de beste haarvitaminen.

Hairlust customer review

Productaanbeveling voor haarvitamines

Dit zijn onze aanbevelingen voor de beste haarvitamines:

Hair Growth Formula Tablets

Hair Growth Formula Tablets

Onze HairLust Hair Growth Formula Tablets zitten boordevol met de beste haarvitamines en mineralen die je follikels nodig hebben voor een gezonde hoofdhuid en een regelmatige haargroei. Wij beschouwen dit als onze "extra kracht" formule, dus als je op zoek bent naar wat serieuze haarhulp - is dit precies wat je moet hebben. De Hair Growth Formula Tablets bevatten een krachtige dosering van klinisch bewezen ingrediënten zoals Biotine, Vitamine B12, Silica en Zink. Bovendien zijn ze gemaakt met natuurlijke, veganistische en biologische ingrediënten en geformuleerd om te voldoen aan de specifieke haarbehoeften van vrouwen.

VOOR EN NA FOTO'S BIJ GEBRUIK VAN HAIRLUST VOEDINGSSUPPLEMENTEN

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

*Individuele resultaten kunnen verschillen. Het resultaat is meestal zichtbaar na 2-4 maanden gebruik.

Hoe lang duurt het voordat haarvitamines gaan werken?

De beste haarvitamines geven je langer en dikker haar, maar je kunt niet van de ene op de andere dag zichtbare resultaten verwachten. Als je de beste haarvitamines consequent neemt (en je hebt geen onderliggend haargroeiprobleem zoals androgene alopecia), zou je resultaten moeten zien op een termijn van ongeveer drie tot zes maanden. De sleutel hiervoor is natuurlijk nogmaals om ze consequent te nemen. Als je niet gewend bent om vitamines voor haar en nagels in te nemen, zijn hier een paar tips om je te helpen er een gewoonte van te maken:

 1. Bewaar je vitamines voor haargroei op een plaats waar je ze vaak ziet. Dit zal je helpen eraan te denken. Goede voorbeelden zijn op je nachtkastje, het bureau op kantoor of op het aanrecht.
 2. Koppel de gewoonte om haarvitamines te nemen aan een gewoonte die je al hebt! Probeer bijvoorbeeld je haarvitamines in te nemen als je je gezicht wast voor het slapen gaan.
 3. Zet een herinnering in je telefoon om je haarvitamines in te nemen.

Probeer een paar verschillende methodes ter herinnering en ontdek wat het beste werkt voor jou!

Als je eerder negatieve ervaringen met haarvitamines hebt gehad, zal je je misschien afvragen waarom ze hun werk niet voldoende gedaan hebben. Het antwoord is meestal te wijten aan een gebrek aan consistentie. Maak het innemen van haarvitamines tot een onderdeel van je dagelijkse routine, dan heb je veel meer kans om goede resultaten te zien. Nogmaals: verwacht geen magische Rapunzel-lokken na een week, de haargroei verbeteren is een langer proces dat discipline vereist!

Hebben haarvitamines bijwerkingen?

Zelfs de beste haarvitamines kunnen bijwerkingen hebben, vooral als je ze niet correct gebruikt. Om mogelijke bijwerking van haarvitamines (of supplementen in het algemeen) te vermijden, neem je ze het beste in met een kleine maaltijd en voldoende water.

Vergeet niet dat haargroei vitamines moet worden beschouwd als een supplement (en niet als vervanging) voor een gezonde, evenwichtige voeding. Combineer de haarvitamines niet met andere supplementen die dezelfde vitamines en mineralen bevatten, want dan kan je te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgen. En natuurlijk, als je twijfelt, raden we je aan je huisarts om advies te vragen voordat je supplementen aan je routine toevoegt!

Wat kan ik nog meer doen om haargroei te bevorderen?

Als je serieus bent over het laten groeien van langer en sterker haar, kun je nog meer gezonde gewoontes voor je haar ontwikkelen naast het nemen van de beste haarvitamines. We raden de volgende makkelijke stappen aan:

Optimaliseer je reinigingsritueel

Optimise Your Cleansing Routine

Dump je gewone shampoo en conditioner en ruil ze in voor formules die haargroei en -herstel ondersteunen. Onze Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner bevatten reconstructieve microproteïnen die helpen de haarschacht te repareren, waardoor het haar sterker wordt en minder snel breekt.

Gebruik een haarmasker

Mask It

Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je elke week een deep-conditioning behandeling met een haarmasker doet. We raden daarvoor het Hair Growth & Protection Mask aan, dat het haar voorziet van een krachtige dosis versterkende proteïnen en hydraterende plantenextracten.

Meer tips voor snellere haargroei

Wist je dat vitamines voor haar in de vorm van voedingssupplementen slechts 1 van onze 6 algemene tips voor gezonder en langer haar is? Als je al ons advies en tips voor een gezonder en langer haar combineert, gaat het veel sneller. Lees in ons andere artikel ALLES over hoe je sneller lang haar kunt krijgen met de 6 beste tips die haargroei stimuleren.

Dus als je je afvraagt, "Werken haarvitamines nou wel echt?", dan heb je nu je antwoord! Haarvitamines kunnen zeker helpen om de haargroei te verbeteren, vooral als je een tekort hebt aan één of meer vitamines of mineralen die goed zijn voor je haar.

4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


1 reactie


 • Frederiekje

  Had er niet bij na gedacht dat de haargroei nou echt vitamines nodig had. Ik zou deze vitamines eigenlijk gewoon door mijn voeding binnen moete krijgen tuurlijk. maar goed als ik eerlijk ben krijg ik niet elke dag een vol bord groentes weg. wel nieuwsgierig naar die haar snoepjes, klinkt wel geschikt voor mij 😋


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.