droge en jeukende hoofdhuidBekijk alle artikelen

Last van een droge en jeukende hoofdhuid? Probeer deze 9 tips

Krab je vaak aan je hoofd? Jeuk op je hoofdhuid is geen pretje! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een jeukende hoofdhuid te behandelen.

Lees verder om erachter te komen waardoor een droge, jeukende hoofdhuid wordt veroorzaakt en welke mijn favoriete producten zijn om een jeukende hoofdhuid te behandelen. Daarnaast leg ik het verschil uit tussen een jeukende hoofdhuid die ontstaat door roos of door een droge hoofdhuid.

Inhoud

Wat is een jeukende hoofdhuid?

Je hoofdhuid is onderdeel van je huid, dus het kan net zoals de rest van je lichaam jeuken! Factoren die een droge lichaamshuid veroorzaken dragen vaak ook bij aan een droge, jeukende hoofdhuid, zoals de seizoenswisselingen, je voedingspatroon, allergieën, enzovoort. Een hoofdhuid dat jeukt kan echter ook een aantal apartere oorzaken hebben die alleen gevolgen hebben voor de hoofdhuid (daarover later meer).

Wat zijn de symptomen van een droge, jeukende hoofdhuid?

Het belangrijkste symptoom is een hoofdhuid dat jeukt! Als je vaak aan je hoofd krabt, heb je mogelijk een droge hoofdhuid. Sommige mensen met jeuk op de hoofdhuid krabben zelfs in hun slaap aan hun hoofd! Een ander belangrijk symptoom zijn schilfers. Daarom wordt deze aandoening vaak verward met roos.

Waarom heb ik een droge, jeukende hoofdhuid?

Jeuk op de hoofdhuid ontstaat wanneer de natuurlijke vochtbalans van je hoofdhuid ontregeld raakt. Een hoofdhuid dat jeukt kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Leeftijd. Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder natuurlijke oliën en wordt daardoor droger.
  • Hormonale veranderingen. Hiernaast kunnen hormonale veranderingen (zoals de menopauze) de huid uitdrogen en gevoeliger maken voor jeuk op de hoofdhuid.
  • Stress. Stress veroorzaakt ontstekingen, die ook tot jeuk op de hoofdhuid kunnen leiden. Stress kan bovendien je jeukreceptoren activeren, zelfs als er niets mis is met je huid! Probeer meditatie, yoga of houd een dagboek bij om stress te verminderen.
  • Erfelijke factoren. Als één van je ouders (of beide) een droge huid heeft, heb jij ook een grotere kans op een droge huid.
  • Seizoens- of temperatuurwisselingen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een hoofdhuid die jeukt in de winter. Het wisselen van extreme temperaturen (zoals koude lucht buiten en warme lucht binnen) kan je huid uitdrogen.
  • Slechte eetgewoonten. Als je onvoldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot een hoofdhuid dat jeukt.
  • Roken. Roken veroorzaakt ontstekingen en droogt de huid uit, wat vervolgens tot een droge hoofdhuid dat jeukt kan leiden.
  • Luchtvervuiling. Luchtvervuiling veroorzaakt tevens ontstekingen, waardoor je hoofdhuid jeukt en droog wordt.
  • Allergieën en huidirritaties. De jeuk op de hoofdhuid kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde voeding of sommige ingrediënten in haarproducten. Sommige veelvoorkomende ingrediënten in haarproducten hebben ook een irriterende werking op de huid en kunnen zo een droge, jeukende hoofdhuid veroorzaken.

Wanneer moet je je zorgen maken over jeuk op de hoofdhuid

Dus hoe weet je nu of je enkel een droge hoofdhuid hebt, of dat je hoofdhuid jeukt en hiervoor een serieuzere oorzaak is?

Als je hoofdhuid zo droog is dat er wondjes ontstaan door het krabben, is het tijd om een afspraak met je huisarts te maken.

Als je droge, schilferige plekken op je huid opmerkt, is het ook raadzaam om je huisarts te raadplegen. Dit zijn aanwijzingen voor een onderliggende aandoening zoals roos, eczeem of psoriasis.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Roos of een droge hoofdhuid: wat is het verschil?Roos of een droge hoofdhuid

(a. Roos, b. Droge hoofdhuid)

Laten we eens dieper ingaan op roos, hetgeen vaak wordt verward met een droge hoofdhuid. Hoe weet je of de jeuk op je hoofd wordt veroorzaakt door roos, of door een extreem droge hoofdhuid? Dit zijn de verschillen:

  • Roos of droge hoofdhuid verschil #1: Een droge hoofdhuid wordt veroorzaakt door een tekort aan talg op de hoofdhuid, terwijl roos juist wordt veroorzaakt door een overschot aan talg. Dit type roos wordt veroorzaakt door seborroïsch eczeem. Andere tekenen van seborroïsch eczeem zijn bijvoorbeeld een vette, rode, schilferige huid.
  • Roos of droge hoofdhuid verschil #2: Roos wordt vaak getriggerd door een schimmelinfectie, terwijl een extreem droge hoofdhuid eerder wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren en je levensstijl.
  • Roos of droge hoofdhuid verschil #3: Bij roos zijn de schilfers groter dan bij een droge hoofdhuid. Daarnaast zijn roosvlokken vaak vetter en geler, terwijl schilfers bij een droge hoofdhuid meestal droog en wit zijn.

Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van roos of eczeem, is het vaak mogelijk om deze aandoening thuis te behandelen met een specifiek voor dit probleem ontwikkeld product, zoals met een anti-roos shampoo. De twee onderstaande producten zijn erg goed voor roos en geïrriteerde hoofdhuid in het algemeen.

Een jeukende hoofdhuid behandelen: ingrediënten waar je op moet letten

Als je een jeukende hoofdhuid hebt, wat is dan de beste manier om dit te behandelen? De beste manier om een jeukende hoofdhuid te behandelen is met één of meer van deze heilzame ingrediënten:

Jeukende hoofdhuid tip 1: Aloë vera

Het is bewezen dat aloë vera-extract helpt bij het verminderen van huidontstekingen dankzij zijn kalmerende enzymen, koolhydraten en plantensterolen.

Jeukende hoofdhuid tip 2: Theobroma cacaoboter

Theobroma cacaoboter, ook wel bekend als cacaoboter, is een ander geweldig bestandsdeel bij de behandeling van een jeukende hoofdhuid. Cacaoboter is rijk aan goede vetzuren, die een droge hoofdhuid hydrateren. Daarnaast creëert cacaoboter een beschermde barrière die vocht vasthoudt, om te voorkomen dat de jeuk op de hoofdhuid weer terugkeert.

Jeukende hoofdhuid tip 3: Olea Europaea olijfolie

Net zoals cacaoboter heeft olea europaea olijfolie (ook wel bekend als olijf- of fruitolie) een krachtige hydraterende werking. Olijfolie is van nature rijk aan vitamine A en E en hydroxytyrosol, die elk helpen om ontstekingen te verminderen.

Jeukende hoofdhuid tip 4: Colloïdaal havermeel

Als je ooit de waterpokken hebt gehad, ben je waarschijnlijk al bekend met de kalmerende werking van colloïdaal havermeel. Net zoals colloïdaal havermeel de jeuk die wordt veroorzaakt door waterpokken verlicht, kan het ook helpen bij jeuk op de hoofdhuid.

Jeukende hoofdhuid tip 5: Acai-extract

Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten, plantensterolen, vitamines, mineralen en vetzuren, wordt acai als een superfood beschouwd. Acai-extract dat wordt aangebracht op de hoofdhuid zal de huid genezen en herstellen. Acai-extract beschermt de huid ook tegen toekomstige irritaties.

Jeukende hoofdhuid tip 6: Bosbessenextract

Bosbessenextract bevat sterke ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen. Daarom is het een van de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid.

9 Gewoontes om je droge hoofdhuid te behandelen

Of je nu een jeukende, droge hoofdhuid wilt behandelen of een hoofdhuid dat jeukt liever helemaal wilt voorkomen, dit zijn enkele gewoontes om een droge hoofdhuid te behandelen.

1. Hydrateer je hoofdhuid

Hydrateer je hoofdhuid

Dit is een belangrijke eerste stap. Behandel je hoofdhuid met de Grow Perfect™ Thickening Spray! Deze herstellende behandeling bevat natuurlijke ingrediënten die een jeukende hoofdhuid kalmeren en voeden. Dit product bevat onder andere aloë vera sap en olijfolie-extract, die je al kent als twee van de beste manieren om een droge hoofdhuid te behandelen! Gebruik een tot drie keer per week voor de beste resultaten.

2. Gebruik minder irriterende shampoos

Gebruik minder irriterende shampoos

Shampoos met sulfaten produceren misschien veel schuim, maar kunnen ook je huid irriteren en ervoor zorgen dat je hoofdhuid jeukt. Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid, overweeg dan om een hydraterende, sulfaatvrije shampoo te gebruiken, zoals de Split Fix™ Shampoo. Deze voedende shampoo voor een droge hoofdhuid zal niet alleen de gezondheid van je hoofdhuid verbeteren, maar ook je haar voeden met biologische plantenextracten en oliën. Hint: er is ook een speciale shampoo tegen haaruitval!

3. Pas je shampooroutine aan

Pas je shampooroutine aan

Zelfs als je de meest milde shampoo ter wereld gebruikt, zul je last krijgen van een droge hoofdhuid wanneer je je haar te vaak wast. Voor de meeste mensen is het voldoende om twee tot drie keer per week hun haar te wassen. Als je vaak sport, moet je je haar misschien iets vaker wassen met shampoo.

Hoewel een natuurlijke droogshampoo er misschien voor zorgt dat je minder snel vet haar krijgt tussen de wasbeurten in, is het eigenlijk geen echte shampoo. Dat betekent dat het geen vuil, overtollig talg of productresten verwijdert.

4. Zet de temperatuur wat lager

Zet de temperatuur wat lager

Een hete douche voelt heerlijk aan (vooral in de winter!), maar het droogt je huid ontzettend uit en zorgt ervoor dat je hoofdhuid jeukt. Kies daarom voor wat minder heet water bij het wassen van je haar. Het voelt misschien niet zo fijn, maar je jeukende hoofdhuid zal je dankbaar zijn!

5. Scrub je hoofdhuid

Scrub je hoofdhuid

Een combinatie van haarproducten, dode huidcellen en talg kan zich ophopen op je hoofdhuid, de haarzakjes verstoppen en zo bijdragen aan irritaties. De oplossing? Gebruik een hoofdhuid scrub om deze ophopingen te verwijderen en je haarzakjes te laten ademen!

Een van de beste behandelingen voor een jeukende hoofdhuid is de Scalp Delight™ Detox Scrub. Deze gecertificeerd biologische scrub is gemaakt van o.a. rijstpoeder, en daardoor ideaal om een extreem droge, jeukende hoofdhuid op milde wijze te exfoliëren. Daarnaast helpen de krachtige antioxiderende eigenschappen van aloë vera extract, muntolie, haverextract, bosbessenextract en acai-extract om een hoofdhuid dat jeukt te verlichten. Voor de beste resultaten gebruik je het samen met de Scalp Delight™ Detox Conditioner voor een droge, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid, en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush!

6. Probeer oliën

Probeer oliën

Als je hoofdhuid extreem droog is, heb je misschien ook erg droog haar. De hoofdhuid produceert talg om je haar te hydrateren en te beschermen tegen vochtverlies. Maar als je hoofdhuid onvoldoende talg produceert, merk je dit misschien ook aan je lokken. Om ervoor te zorgen dat je haar goed gehydrateerd is, kun je baat hebben bij een olie voor haar zoals de Moisture Hero™ Hair Oil. Deze hydraterende olie bestaat uit biologische kokosolie, arganolie en abrikozenpitolie, die elk vitamines en gezonde vetzuren bevatten om droog haar op effectieve wijze te voeden en hydrateren.

7. Het juiste kussen voor een gezondere hoofdhuid

Het juiste kussen voor een gezondere hoofdhuid

De meeste mensen slapen op katoenen kussenhoezen. Maar katoen is eigenlijk geen ideale stof voor een kussenhoes. Waarom? Katoen bevat ruwe vezels, die je haar en hoofdhuid kunnen uitdrogen. Het resultaat? Een droge, jeukende hoofdhuid!

Probeer in plaats daarvan Silky Bamboo Pillowcase, gemaakt van zachte, gladde bamboevezels die een jeukende hoofdhuid niet zullen irriteren. Daarnaast bevat bamboe van nature antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Dus als je jeukende hoofdhuid wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kun je baat hebben bij een bamboe kussensloop.

Tip: Mix en match om je favoriet bamboe dekbedovertrek combinatie te vinden met een Silky Bamboo Duvet Cover. Deze zijn er in 8 verschillende kleuren!

8. Voed je hoofdhuid van binnenuit

Voed je hoofdhuid van binnenuit

Zoals ik al eerder aangaf, kunnen slechte eetgewoonten leiden tot een hoofdhuid dat jeukt. Ga voor voedzame, volwaardige maaltijden die rijk zijn aan magere eiwitten, gezonde vetten en een ruime hoeveelheid fruit en groente om de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren.

Haarexperts raden aan om je inname van de ontstekingsremmende omega 3-vetzuren te verhogen. Omega 3 komt voor in zalm, sardientjes en lijnzaad. Deze vetzuren verbeteren het vochtgehalte van de huid van binnenuit, daarom zijn ze zo geschikt om een droge, jeukende hoofdhuid te behandelen.

Het is ook mogelijk dat een voedselallergie bijdraagt aan ontstekingen in de huid. Sommige mensen ervaren dat het eten van gluten of zuivel hun eczeem verergert. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact op met je huisarts.

Om ervoor te zorgen dat je alle vitamines voor haar en voor een gezonde, goed gevoede hoofdhuid hebt gedekt, kun je een haarsupplement zoals Hair Formula Gummies for Women overwegen. Deze supplementen bevatten hoofdhuidminnende ingrediënten zoals jodium, vitamine B12 en vitamine E. Bovendien bestaan ze enkel uit natuurlijke ingrediënten, dus je weet zeker dat je een gezonde keuze maakt. Bovendien zijn ze ook beschikbaar voor mannen, en in tabletvorm, als je dat fijner vindt.

9. Drink meer water

Drink meer water

Tot slot, een van de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid is simpelweg meer water drinken! Je huid gebruikt het water dat je drinkt om gehydrateerd en soepel te blijven. Dus het is logisch dat je last krijgt van een droge hoofdhuid als je onvoldoende drinkt. Volgens de NHS moet je 6 tot 8 glazen water per dag drinken.

4 Producten om toe te voegen aan je routine voor je hoofdhuid

Verdiep je in de beste gewoontes die je in jouw routine voor een droge hoofdhuid kunt opnemen, volg hier enkele producten die jouw hoofdhuid routine niet mag missen. Al deze producten zijn samengesteld met verzachtende en hydraterende ingrediënten zoals aloë vera, colloïdale havermout en bosbessen extract om je hoofdhuid extra goed te verzorgen.

  1. Instant Relief™ Dandruff Shampoo - Dit product is speciaal ontwikkeld om verlichting te bieden bij roos en een jeukende hoofdhuid.
  2. Scalp Delight™ Detox Scrub - Een gecertificeerde biologische scrub gemaakt met rijstpoeder en verschillende verzachtende extracten zoals aloë blad, groene muntblad, haver, bosbes en acai. Het helpt de droge, jeukende hoofdhuid zachtjes te exfoliëren.
  3. Grow Perfect™ Thickening Spray - Deze hoofdhuid vernieuwende behandeling bevat ingrediënten zoals aloë bladsap en olijfolie-extract om een ​​jeukende hoofdhuid te kalmeren en te voeden.
  4. Moisture Hero™ Hair Oil - Deze olie behandeling is samengesteld met zes plantaardige oliën en shea boter esters en geeft vocht aan zowel het haar als de hoofdhuid, waardoor de droge hoofdhuid wordt aangepakt.

Ik hoop dat dit artikel je alle benodigde kennis heeft bijgebracht over de oorzaken van een droge, jeukende hoofdhuid en de beste droge hoofdhuid behandeling!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

    De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

    Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  • pluizig haar

    Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

  • zwaar beschadigd haar door blonderen herstellen

    Zwaar beschadigd haar door blonderen herstellen: 10 makkelijke stappen!

  • De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

    De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

Bekijk alle artikelen