Tør hovedbund? 10 tips til at slippe af med en tør og kløende hovedbundBekijk alle artikelen

Last van een droge en jeukende hoofdhuid? Probeer deze 9 tips

Krab je vaak aan je hoofd? Jeuk op je hoofdhuid is geen pretje! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een droge hoofdhuid te verlichten.

Lees verder om erachter te komen waardoor een droge, jeukende hoofdhuid wordt veroorzaakt en welke producten wij aanraden om een droge hoofdhuid te behandelen. Daarnaast leggen we het verschil uit tussen een jeukende hoofdhuid die ontstaat door roos, of een droge hoofdhuid.

Inhoud

Wat is een jeukende hoofdhuid?

Je hoofdhuid is onderdeel van je huid, dus het kan net zoals de rest van je lichaam jeuken! Factoren die een droge lichaamshuid veroorzaken dragen vaak ook bij aan een droge, jeukende hoofdhuid, zoals de seizoenswisselingen, je voedingspatroon, allergieën, enzovoort. Jeuk op de hoofdhuid kan echter ook een aantal apartere oorzaken hebben die alleen gevolgen hebben voor de hoofdhuid (daarover later meer).

Wat zijn de symptomen van een droge, jeukende hoofdhuid?

Het belangrijkste symptoom is jeuk! Als je vaak aan je hoofd krabt, heb je mogelijk een droge hoofdhuid. Sommige mensen met jeuk op hun hoofdhuid krabben zelfs in hun slaap aan hun hoofd! Een ander belangrijk symptoom zijn schilfers. Daarom wordt deze aandoening vaak verward met roos.

Waarom heb ik een droge, jeukende hoofdhuid?

Jeuk op het hoofd ontstaat wanneer de natuurlijke vochtbalans van je hoofdhuid ontregeld raakt. Een jeukende hoofdhuid kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Leeftijd. Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder natuurlijke oliën en wordt daardoor droger.
 • Hormonale veranderingen. Evenzo kunnen hormonale veranderingen (zoals de menopauze) de huid uitdrogen en gevoeliger maken voor jeuk.
 • Stress. Stress veroorzaakt ontstekingen, die ook tot jeuk op de hoofdhuid kunnen leiden. Stress kan bovendien je jeukreceptoren activeren, zelfs als er niets mis is met je huid! Probeer meditatie, yoga of houd een dagboek bij om stress te verminderen.
 • Erfelijke factoren. Als één van je ouders (of beide) een droge huid heeft, heb jij ook een grotere kans op een droge huid.
 • Seizoens- of temperatuurwisselingen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een extreem droge hoofdhuid in de winter. Het wisselen van extreme temperaturen (zoals koude lucht buiten en warme lucht binnen) kan je huid uitdrogen.
 • Slechte eetgewoonten. Als je onvoldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot jeuk op de hoofdhuid.
 • Roken. Roken veroorzaakt ontstekingen en droogt de huid uit, wat vervolgens tot een droge hoofdhuid kan leiden.
 • Luchtvervuiling. Luchtvervuiling veroorzaakt tevens ontstekingen, waardoor je hoofdhuid droog wordt en gaat jeuken.
 • Allergieën en huidirritaties. De jeuk kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde voeding of sommige ingrediënten in haarproducten. Sommige veelvoorkomende ingrediënten in haarproducten hebben ook een irriterende werking op de huid en kunnen zo een droge, jeukende hoofdhuid veroorzaken.

Wanneer moet je je zorgen maken over jeuk op de hoofdhuid

Dus hoe weet je nu of je enkel een droge hoofdhuid hebt, of dat de jeuk op je hoofd duidt op een serieuzere oorzaak?

Als je hoofdhuid zo droog is dat er wondjes ontstaan door het krabben, is het tijd om een afspraak met je huisarts te maken.

Als je droge, schilferige plekken op je huid opmerkt, is het ook raadzaam om je huisarts te raadplegen. Dit zijn aanwijzingen voor een onderliggende aandoening zoals roos, eczeem of psoriasis.

Roos of een droge hoofdhuid: wat is het verschil?

Laten we eens dieper ingaan op roos, hetgeen vaak wordt verward met een droge hoofdhuid. Hoe weet je of de jeuk op je hoofd wordt veroorzaakt door roos, of door een extreem droge hoofdhuid? Dit zijn de verschillen:

 • Roos of droge hoofdhuid verschil #1: Een droge hoofdhuid wordt veroorzaakt door een tekort aan talg op de hoofdhuid, terwijl roos juist wordt veroorzaakt door een overschot aan talg. Dit type roos wordt veroorzaakt door seborroïsch eczeem. Andere tekenen van seborroïsch eczeem zijn bijvoorbeeld een vette, rode, schilferige huid.
 • Roos of droge hoofdhuid verschil #2: Roos wordt vaak getriggerd door een schimmelinfectie, terwijl een extreem droge hoofdhuid eerder wordt veroorzaakt door omgevings- en leefstijlfactoren.
 • Roos of droge hoofdhuid verschil #3: Bij roos zijn de schilfers groter dan bij een droge hoofdhuid. Daarnaast zijn roosvlokken vaak vetter en geler, terwijl schilfers bij een droge hoofdhuid meestal droog en wit zijn.

Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van roos of eczeem, is het vaak mogelijk om deze aandoening thuis te behandelen met een specifiek voor dit probleem ontwikkeld product. De twee onderstaande producten zijn erg goed voor roos en geïrriteerde hoofdhuid in het algemeen.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Verfrissende scrub voor de droge, jeukende of vette hoofdhuid.

€26.95

Lees meer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hoofdhuid massage borstel voor een zachte peeling en ontspannende stimulatie.

€12.95

Lees meer

droge hoofdhuid voor en na

Behandelingen voor een droge hoofdhuid: ingrediënten waar je op moet letten

Als je een droge hoofdhuid hebt, wat is dan de beste manier om een droge hoofdhuid te behandelen? De beste behandeling voor een extreem droge hoofdhuid moet één of meer van deze heilzame ingrediënten bevatten:

Aloë vera

Het is bewezen dat aloë vera-extract helpt bij het verminderen van huidontstekingen dankzij zijn kalmerende enzymen, koolhydraten en plantensterolen.

Theobroma cacaoboter

Theobroma cacaoboter, ook wel bekend als cacaoboter, is een ander geweldig bestandsdeel bij de behandeling van een droge hoofdhuid. Cacaoboter is rijk aan goede vetzuren, die een droge hoofdhuid hydrateren. Daarnaast creëert cacaoboter een beschermde barrière die vocht vasthoudt, om te voorkomen dat de jeuk op de hoofdhuid weer terugkeert.

Olea Europaea olijfolie

Net zoals cacaoboter heeft olea europaea olijfolie (ook wel bekend als olijf- of fruitolie) een krachtige hydraterende werking. Olijfolie is van nature rijk aan vitamine A en E en hydroxytyrosol, die elk helpen om ontstekingen te verminderen.

Colloïdaal havermeel

Als je ooit de waterpokken hebt gehad, ben je waarschijnlijk al bekend met de kalmerende werking van colloïdaal havermeel. Net zoals colloïdaal havermeel de jeuk die wordt veroorzaakt door waterpokken verlicht, kan het ook helpen bij jeuk op de hoofdhuid.

Acai-extract

Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten, plantensterolen, vitamines, mineralen en vetzuren, wordt acai als een superfood beschouwd. Acai-extract dat wordt aangebracht op de hoofdhuid zal de huid genezen en herstellen. Acai-extract beschermt de huid ook tegen toekomstige irritaties.

Bosbessenextract

Bosbessenextract bevat sterke ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen. Daarom is het een van de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid.

9 Gewoontes voor een gezonde hoofdhuid

Of je nu een droge, jeukende hoofdhuid wilt behandelen of jeuk op het hoofd liever helemaal wilt voorkomen, dit zijn enkele gewoontes die ervoor zorgen dat je hoofdhuid gezond en goed gehydrateerd blijft.

1. Hydrateer je hoofdhuid

Hydrateer je hoofdhuid

Dit is een belangrijke eerste stap. Behandel je hoofdhuid met onze Scalp Follicle Treatment & Volumizer! Deze herstellende behandeling bevat natuurlijke Scandinavische ingrediënten die een jeukende hoofdhuid kalmeren en voeden. Dit product bevat onder andere aloë vera sap en olijfolie-extract, die je al kent als twee van de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid! Gebruik een tot drie keer per week voor de beste resultaten.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Een kalmerende behandeling voor een jeukende, droge hoofdhuid, verrijkt met RootBioTec™ tegen haaruitval.

€29.95

Lees meer

2. Gebruik minder irriterende shampoos

Gebruik minder irriterende shampoos

Shampoos met sulfaten produceren misschien veel schuim, maar kunnen ook je huid irriteren. Als je last hebt van jeuk op je hoofd, overweeg dan om een hydraterende, sulfaatvrije shampoo te gebruiken, zoals onze Hair Growth & Repair Shampoo. Deze voedende shampoo zal niet alleen de gezondheid van je hoofdhuid verbeteren, maar tevens je haar versterken met behulp van vegan microproteïnen. Hint: we hebben ook een speciale formule voor mannen!

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfaatvrije shampoo met eiwitten die optimale omstandigheden creëren voor een gezonde haargroei.

€23.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo voor mannen tegen haaruitval, verrijkt met AnaGain™ en biologische rozemarijn.

€23.95

Lees meer

3. Pas je shampooroutine aan

 Pas je shampooroutine aan

Zelfs als je de meest milde shampoo ter wereld gebruikt, zul je last krijgen van een droge hoofdhuid wanneer je je haar te vaak wast. Voor de meeste mensen is het voldoende om twee tot drie keer per week hun haar te wassen. Als je vaak sport, moet je je haar misschien iets vaker wassen met shampoo.

Hoewel droogshampoo er misschien voor zorgt dat je haar minder vet wordt tussen de wasbeurten in, is het eigenlijk geen echte shampoo. Dat betekent dat het geen vuil, overtollig talg of productresten verwijdert.

4. Zet de temperatuur wat lager

 Zet de temperatuur wat lager

Een hete douche voelt heerlijk aan (vooral in de winter!), maar het droogt je huid ontzettend uit. Kies daarom voor wat minder heet water bij het wassen van je haar. Het voelt misschien niet zo fijn, maar je droge hoofdhuid zal je dankbaar zijn!

5. Scrub je hoofdhuid

 Scrub je hoofdhuid

Een combinatie van haarproducten, dode huidcellen en talg kan zich ophopen op je hoofdhuid, de haarzakjes verstoppen en zo bijdragen aan irritaties. De oplossing? Scrub je hoofdhuid om deze ophopingen te verwijderen en je haarzakjes te laten ademen!

Een van de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid is onze Hair & Scalp Detox Scrub. Deze gecertificeerd biologische scrub is gemaakt van o.a. Abrikozenpitten, en daardoor ideaal om een extreem droge, jeukende hoofdhuid op milde wijze te exfoliëren. Daarnaast helpen de krachtige antioxiderende eigenschappen van aloë vera extract, muntolie, haverextract, bosbessenextract en acai-extract om jeuk op de hoofdhuid te verlichten. Gebruik samen met onze Scalp Massage brush! voor de beste resultaten.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Verfrissende scrub voor de droge, jeukende of vette hoofdhuid.

€26.95

Lees meer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hoofdhuid massage borstel voor een zachte peeling en ontspannende stimulatie.

€12.95

Lees meer

6. Probeer oliën

 Probeer oliën

Als je hoofdhuid extreem droog is, heb je misschien ook erg droog haar. De hoofdhuid produceert talg om je haar te hydrateren en te beschermen tegen vochtverlies. Maar als je hoofdhuid onvoldoende talg produceert, merk je dit misschien ook aan je lokken. Om ervoor te zorgen dat je haar goed gehydrateerd is, kun je baat hebben bij een oliebehandeling zoals onze Hair Strengthening & Protection Oil. Deze hydraterende olie bestaat uit biologische kokosolie, arganolie en abrikozenpitolie, die elk vitamines en gezonde vetzuren bevatten om droog haar op effectieve wijze te voeden en hydrateren.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunctionele haarolie die pluizig haar glad maakt voor een glanzende en zachte afwerking.

€19.95

€15.96

Lees meer

7. Het juiste kussen voor een gezondere hoofdhuid

Het juiste kussen voor een gezondere hoofdhuid

De meeste mensen slapen op katoenen kussenhoezen. Maar katoen is eigenlijk geen ideale stof voor een kussenhoes. Waarom? Katoen bevat ruwe vezels, die je haar en hoofdhuid kunnen uitdrogen. Het resultaat? Een droge, jeukende hoofdhuid!

Probeer in plaats daarvan onze Pure Bamboo Pillowcase, gemaakt van zachte, gladde bamboevezels die een jeukende hoofdhuid niet zullen irriteren. Daarnaast bevat bamboe van nature antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Dus als de jeuk op je hoofdhuid wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kun je baat hebben bij een bamboe kussensloop.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Wit

Pure Bamboo Pillowcase, Wit

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

€21.56

Lees meer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blauw HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blauw

Pure Bamboo Pillowcase, Blauw

Bamboe kussensloop, met een zijdezacht oppervlak dat haar en huid beschermt.

€26.95

€21.56

Lees meer

8. Voed je hoofdhuid van binnenuit

Voed je hoofdhuid van binnenuit

Zoals we al eerder aangaven, kunnen slechte eetgewoonten leiden tot jeuk op het hoofd. Ga voor voedzame, volwaardige maaltijden die rijk zijn aan magere eiwitten, gezonde vetten en een ruime hoeveelheid fruit en groente om de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren.

Haarexperts raden aan om je inname van de ontstekingsremmende omega 3-vetzuren te verhogen. Omega 3 komt voor in zalm, sardientjes en lijnzaad. Deze vetzuren verbeteren het vochtgehalte van de huid van binnenuit, daarom zijn ze zo geschikt om een droge, jeukende hoofdhuid te behandelen.

Het is ook mogelijk dat een voedselallergie bijdraagt aan ontstekingen in de huid. Sommige mensen ervaren dat het eten van gluten of zuivel hun eczeem verergert. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact op met je huisarts.

Om ervoor te zorgen dat je alle basisbehoeften voor een gezonde, goed gevoede hoofdhuid hebt gedekt, kun je een haarsupplement zoals onze Hair Growth Formula Gummies overwegen. Onze supplementen bevatten hoofdhuidminnende ingrediënten zoals jodium, vitamine B12 en vitamine E. Bovendien bestaan ze enkel uit natuurlijke ingrediënten, dus je weet zeker dat je een gezonde keuze maakt. Bovendien zijn ze ook beschikbaar voor mannen, en in tabletvorm, als je dat fijner vindt.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Suikervrije kauwbare vitaminen voor vrouwen met natuurlijke aardbeiensmaak.

€32.95

Lees meer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men

Hair Growth Formula Gummies for Men

Suikervrije kauwbare haarvitaminen voor mannen, rijk aan biotine, dat het haar in stand houdt.

€32.95

Lees meer

9. Drink meer water

 Drink meer water

Tot slot, een van de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid is simpelweg meer water drinken! Je huid gebruikt het water dat je drinkt om gehydrateerd en soepel te blijven. Dus het is logisch dat je last krijgt van een droge hoofdhuid als je onvoldoende drinkt. Volgens de NHS moet je 6 tot 8 glazen water per dag drinken.

We hopen dat dit artikel je alle benodigde kennis heeft bijgebracht over de oorzaken van een droge, jeukende hoofdhuid en de beste behandelingen voor een droge hoofdhuid!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 55.000+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

  Shampoo zonder siliconen: alles over siliconenvrije shampoo en conditioner

 • Grijs haar? Ontdek 5 manieren om je grijs blonde haar te omarmen

  Grijs haar? Ontdek 5 manieren om je grijs blonde haar te omarmen

 • Last van een jeukende hoofdhuid? Vind de beste shampoo voor droge, jeukende hoofdhuid

  Last van een jeukende hoofdhuid? Vind de beste shampoo voor droge, jeukende hoofdhuid

 • Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

  Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bamboe versus zijden kussensloop: 4 redenen om voor bamboe te gaan

Bekijk alle artikelen