Last van dun haar? Vermijd dan deze 10 slechte gewoontes


In dit artikel hebben we de 10 slechtste gewoontes verzameld die kunnen leiden tot dunner wordend haar. Lees verder voor hulp bij dun haar.

Sofie Tidemand

Mede-oprichter, HairLust

Sofie is mede-oprichter van HairLust. Ze is een haar-nerd met hoofdletter H, en deelt graag haar ervaring in haarverzorging met anderen. Ze heeft een grote interesse in het leren en testen van de nieuwste trends in haarverzorging, styling tips en natuurlijke ingrediënten. Lees meer.

Er zijn veel redenen waarom je dun haar kunt krijgen.

Alles van wat je eet tot hoe je je haar doet, kan de sterkte en gezondheid van de haarvezels beïnvloeden en uiteindelijk leiden tot dunner wordend haar.

Maar er is goed nieuws: je kunt dun haar goed op de weg helpen door een paar eenvoudige aanpassingen aan je levensstijl.

Lees hieronder meer over de 10 slechtste gewoontes voor dun haar:

1. Vermijd stomend heet water

Heet water droogt het haar uit (net als de huid) en kan op de lange termijn tot permanent droog en dun haar leiden, wat ook een grotere kans heeft om te breken.

Het hete water kan de natuurlijke olieproductie van het haar beschadigen en een disbalans in de hoofdhuid veroorzaken.

Wat te doen tegen dun haar: om dunner wordend haar tegen te gaan kun je -

  • de temperatuur verlagen terwijl je je haar wast onder de douche
  • en proberen je shampoo en andere haarproducten met lauwwarm water uit te spoelen

2. Vermijd hete stylingtools bij het stylen van je haar

Dit heb je vast al vaker hebt gehoord.

Hete stylingtools, waaronder stijltangen, föhns en krultangen, vernietigen de beschermende laag en de proteïnes in het haar. Met als gevolg dat het haar dunner wordt. 

Wanneer de buitenste laag van het haar beschadigd is, wordt de vochtbalans van het haar vernietigd, waardoor het haar dun en extra kwetsbaar wordt.

Wat te doen tegen dun haar: als je je haar de beste omstandigheden wilt geven om weer gezond, sterk en vol te worden -

  • vermijd dan warme stylingtools of beperk het gebruik ervan 
  • gebruik dan de föhn op de koude stand
  • en zorg dat je altijd een hittebeschermende haarolie of spray gebruikt, die het haar de beschermende hittebescherming biedt, die het nodig heeft om de hoge temperaturen te kunnen weerstaan. Hier kun je bijvoorbeeld een goede kokosolie of haarolie voor het haar gebruiken.

3. Snel afslanken & dieet

Vermijd snel een snel dieet waarbij je vele kilo's verliest door gedurende een korte periode weinig calorieën in te nemen. 

Want zo'n soort dieet dwingt het lichaam om alle energie te gebruiken om de meest belangrijke functies van het lichaam uit te voeren - zoals de hart- en hersenfunctie - en om deze functies optimaal te laten werken.

Dit betekent dat het lichaam de energie niet heeft om het groeiproces van het haar te ondersteunen.

Haaruitval en dunner wordend haar zijn zelfs een van de eerste symptomen bij het diagnosticeren van mensen met eetstoornissen.

Wat te doen tegen dun haar: Dieet is van het grootste belang als je dikker haar wilt hebben.

  • Om dun haar te voorkomen, moet je gezond en gevarieerd eten, bij voorkeur voedsel rijk aan eiwitten, zink en vitamine B. Het haar bestaat voornamelijk uit proteïnes, dus het is cruciaal dat je er genoeg van binnen krijgt.
  • Misschien kun je het aanvullen met een voedingssupplement met biotine voor het haar en andere vitamines en voedingsstoffen voor het haar.

Mijn ervaring is dat veranderingen in de routines en een voedingssupplement voor het haar, de meesten kunnen helpen om voller en gezonder haar te krijgen.

HairLust is gespecialiseerd in supplementen voor het haar en heeft duizenden tevreden klanten met goede resultaten. 

VOOR EN NA FOTO'S BIJ GEBRUIK VAN HAIRLUST VOEDINGSSUPPLEMENTEN

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

De resultaten kunnen van persoon tot persoon variëren. De resultaten verschillen van persoon tot persoon, maar zichtbare resultaten treden meestal op na 2-4 maanden gebruik.

HairLust reviews

4. Zorg goed voor je haar wanneer het nat is om dun haar te voorkomen

Je haar is zeer kwetsbaar wanneer het nat is. Ongeacht of je dun of dik haar hebt, is de beschermende laag van het haar minder bestand tegen vooral hoge hitte, wanneer het nat is. Daarom moet je extra voorzichtig zijn, wanneer je je haar borstelt of het droogt met een handdoek en warme stylingtools.

Wat te doen tegen dunner wordend haar: Je kunt met voordeel je haar borstelen voordat je het nat maakt. Door je haar eerst te borstelen, zul je ervaren dat het verwarde haar veel makkelijker te stylen is. Je kunt ook een haarolie die kokosolie bevat aan het haar toevoegen nadat je het een beetje hebt gedroogd met een zachte handdoek. We raden aan om een speciale handdoek voor het haar in bamboemateriaal te gebruiken. Bij het kiezen van haarolie kies de olie die geschikt is voor jouw haartype.

5. Vermijd te strakke opsteekkapsels

Als je dun en beschadigd haar wilt voorkomen, moet je opletten met strakke opsteekkapsels, zoals een strakke paardenstaart, haarknot of vlechtjes. De strakke kapsels belasten de haarzakjes en kunnen deze permanent beschadigen. Het kan leiden tot tractie alopecia, een aandoening die de haarzakjes permanent verzwakt en het onmogelijk maakt voor het haar om te groeien.

Wat te doen: Om gezonder en dikker haar te bevorderen, maak je het beste je haar los van de strakke opsteekkapsels. Probeer je haar te laten hangen of in een losse paardenstaart te dragen. Als het haar aan je huid trekt, is je kapsel veel te strak

6. De pil kan de boosdoener voor dun haar zijn

Als je een van de vele Belgische vrouwen bent die met haaruitval en dun haar reageert op hormonale veranderingen, kan een verkeerde keuze van anticonceptiepil je haar beschadigen. Een pil die androgenen bevat, kan haarverlies veroorzaken bij een persoon die "androgeen-gevoelig" is.

Wat te doen: Als je wilt weten of je androgeen-gevoelig bent, kun je hulp krijgen van je arts.

Ik raad altijd mijn klanten aan om aan zowel de innerlijke als uiterlijke haarverzorging te denken, als ze lang haar willen laten groeien

Helene Sørensen

Haarstyliste en schoonheid experte

7. Jeukende hoofdhuid en roos

Roos en jeukende hoofdhuid kunnen tot haarverlies of dun haar leiden. Krabben op de hoofdhuid kan de haarvezels beschadigen.

Wat te doen: Kies voor een shampoo zonder SL-sulfaten, siliconen en parabenen. Als het niet werkt, vraag dan je arts om hulp.

8. Vermijd droogshampoo

Het klopt dat je beter niet je haar elke dag met shampoo kunt wassen - maar het is een vergissing om dan de gewone haarshampoo te vervangen door een droogshampoo.

De ophoping van producten in het haar door gebruik van droogshampoo, kan na verloop van tijd de haarzakjes verstoppen en tot dun haar leiden.

Wat te doen:

Er is niets mis mee je haar 2-3 keer per week te wassen. Als je stylingproducten in je haar gebruikt, kunnen productresten, vuil en olie de poriën van de hoofdhuid verstoppen. Zorg er dus voor je haar te wassen wanneer het echt nodig is, als je dik haar hebt of als je veel zweet of veel producten in je haar gebruikt.

Gebruik een sulfaatvrije shampoo zoals HairLust Hair Growth & Repair Shampoo om droog en dun haar te voorkomen.

9. Vermijd je haar bloot te stellen aan direct en sterk zonlicht

Hoewel je misschien niet een grote zonnebader bent, is er goede kans dat je haar regelmatig wordt blootgesteld aan UV-stralen. Langdurige blootstelling aan UV leidt ertoe dat de haarlagen verzwakken en afbreken, wat in droog en dun haar resulteert.

Wat te doen:

In de maanden waar de zon het sterkst is, of als je in het zuiden bent, kun je je haar beschermen met een hoed of een haarproduct met ingebouwde zonnefactor. Als je dik haar hebt, steek het haar dan op in een losse knot zodat het wordt beschermd onder de zonnehoed.

10. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen of hormonale supplementen kunnen haarverlies veroorzaken. Deze kunnen de normale groeicyclus van het haar verstoren en leiden tot haaruitval en dun haar. Hormoonverstorende geneesmiddelen of medicijnen kunnen een belangrijke oorzaak zijn van haarverlies en dunner wordend haar.

Wat te doen: Vraag je arts naar alternatieve geneesmiddelen die niet dezelfde bijwerkingen op het haar hebben.

4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


1 reactie


  • pauliene

    al mijn hele leven en hele familie heeft dun haar dus had de hoop eigneljk wel opgegeven. Maar dit ga ik proberen dankjewel!Welke producten kan ik het beste proberen?


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.