grijs haarBekijk alle artikelen

Grijs haar? Ontdek 5 manieren om je grijs blond haar te omarmen

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je het onvermijdelijke overgangsritueel in het leven van een vrouw meemaakt: je hebt zojuist je eerste grijze haar ontdekt. Dit is waarschijnlijk niet leuk om te horen, maar grijs worden is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Wij vinden grijs blond haar juist geweldig. Geloof je ons niet? Lees verder om alles te weten te komen over grijs haar en hoe je jouw grijze lokken kunt omarmen.

Net zoals rimpels zijn grijze haren een zichtbaar teken van het ouder worden – en laten we duidelijk zijn, daar is niets mis mee. Het maakt simpelweg deel uit van het leven – een mooi deel zelfs. Maar als je je ooit hebt afgevraagd waardoor je haar in de loop van tijd van kleur verandert, dan ben je niet alleen. In dit artikel leggen we uit waardoor grijze haren ontstaan, of het proces vertraagd kan worden en welke haarverzorging grijs haar nodig heeft. Nieuwsgierig? Lees dan verder en kom alles te weten over grijs haar.

Inhoud

Wat is grijs haar?

Grijs haar is hetzelfde als gepigmenteerd haar, op één belangrijke uitzondering na: grijs haar bevat geen pigment. Pigment geeft het haar zijn natuurlijke kleur, of dat nu blond, zwart, rood of iets daartussenin is. Zonder pigment lijkt het haar grijs, zilver of wit van kleur.

Grijze haren vallen meer op bij vrouwen met van nature donker haar, aangezien er meer contrast ontstaat tussen de grijze haren en donkere haren. Alle haarkleuren worden grijs, maar bij roodharigen en blondines lijken de grijze haren zich meer te mengen met het gepigmenteerde haar (denk aan blond haar met grijze highlights). Hierdoor lijkt het alsof de natuurlijke haarkleur na verloop van tijd lichter wordt.

Waardoor wordt grijs haar veroorzaakt?

Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit.

Dit vergrijzingsproces begint met hier en daar een paar grijze haren, waardoor er een peper-en-zout look ontstaat. Naarmate het haar meer kleur verliest, word je grijs. Uiteindelijk zal al het pigment verloren gaan en zal het haar wit worden.

Voelt grijs haar anders aan?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is grijs haar niet grover of ruwer dan gepigmenteerde lokken. Grijze haren zijn meestal juist fijner van structuur. Naarmate we ouder worden, produceert de hoofdhuid echter minder olie. Dit betekent dat grijs haar eerder uitdroogt, waardoor het grover kan aanvoelen dan gepigmenteerd haar. Met de juiste vochtinbrengende behandelingen kan grijs haar net zo zacht aanvoelen als gepigmenteerd haar (maar daarover later meer).

Kan grijs haar weer gepigmenteerd worden?

Helaas, als de melanocyten eenmaal versleten zijn en geen melanine meer aanmaken, is het einde oefening voor je natuurlijke haarkleur. Hoewel sommige bronnen het tegenovergestelde beweren, is het onmogelijk dat grijs haar weer gepigmenteerd wordt (behalve door het haar te verven).

De enige uitzondering is als het haar grijs of wit geworden is vanwege een medische aandoening, maar die gevallen zijn zeldzaam.

Wanneer worden de meeste vrouwen grijs?

Volgens het Department of Dermatology van het Mount Sinai Hospital in New York wordt het haar meestal tussen de leeftijd van 34 en 44 grijs. Maar veel vrouwen worden al eerder dan 34 grijs en daar is niets mis mee! Grijs worden voor je 34e betekent niet dat je ongezond bent of dat er iets aan de hand is.

Een gezonde voeding en levensstijl zijn belangrijk en kunnen een verschil maken voor het pigment in je haar.

Krijgt iedereen grijze haren?

Ieders haar wordt na verloop van tijd grijs. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Sommige mensen behouden hun natuurlijke haarkleur echter tot ver in de zestig, terwijl andere vrouwen hun eerste grijze haren al op de middelbare school opmerken. Hoe komt dat?

Het precieze moment waarop je haar grijs wordt, wordt met name bepaald door je genen. Dus als een familielid al jong grijs is geworden, heb jij daar ook meer kans op.

Etniciteit kan ook een rol spelen bij het grijs worden. Witte mensen hebben de neiging eerder grijs te worden dan mensen met een donkere huidskleur.

Is het mogelijk om het vergrijzingsproces te vertragen?

Als je op zoek bent naar een manier om een grijze haarkleur te voorkomen, spijt het ons te zeggen dat dit onmogelijk is. Er zijn echter enkele factoren waarvan wordt gedacht dat ze het vergrijzingsproces versnellen. Het volgen van deze tips helpt je deze factoren te elimineren en het grijs worden mogelijk te vertragen:

1. Volg een evenwichtig voedingspatroon

Volg een evenwichtig voedingspatroon

Onderzoeken hebben aangetoond dat een lage inname van bepaalde mineralen, zoals vitamine B12, vitamine D3, koper en ijzer, pigmentverlies in het haar kunnen veroorzaken. Volg een evenwichtig, voedzaam dieet met veel onbewerkte, eiwitrijke producten zoals eieren, vis en melk om vroegtijdig grijs worden te voorkomen.

2. Slik vitamines

Slik vitamines

Natuurlijk is het volgen van een gezond dieet vaak makkelijker gezegd dan gedaan! Daarom zijn haarvitamines een uitkomst. Onze haarsupplementen zijn geformuleerd met voedingsstoffen die het haar voeden, zoals vitamine B12 en biotine. Ze zijn verkrijgbaar als gummies en tablets, beiden leveren alle essentiële voedingsstoffen voor de haarzakjes. Noemenswaardig is het kopergehalte, dat bijdraagt aan een normale haarpigmentatie. Door je haar en hoofdhuid gezond te houden met behulp van goede voeding, kun je mogelijk ook grijze haren voorkomen.

3. Stop met roken

Stop met roken

Roken veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar ook je haar wordt er sneller oud door. Wetenschappers veronderstellen dat roken mogelijk vroegtijdige vergrijzing veroorzaakt doordat oxidatieve stress de haarzakjes negatief beïnvloedt.

4. Verlaag je stressniveau

Verlaag je stressniveau

Er wordt gedacht dat emotionele en fysieke stress de haarzakjes mogelijk vatbaarder maakt voor vrije radicalen, wat resulteert in vroegtijdig grijs haar. Voorkom grijs haar door je stressniveau te verlagen door middel van leefstijlveranderingen, zoals meer lichaamsbeweging, slaap en meditatie.

Moet je grijs haar verven?

Veel vrouwen kiezen ervoor om hun grijze haar te verven, maar wij raden je aan om deze natuurlijke verandering te omarmen. Grijs blond haar staat iedereen en bovendien is de asblond grijze look helemaal van deze tijd.

Naast het feit dat asblond grijs haar bijzonder trendy is, getuigt het omarmen van je grijze haar ook van zelfvertrouwen. Daarnaast veroorzaakt het verven schade aan je haar, waardoor je lokken dof, futloos en kwetsbaar kunnen worden. Je grijze haar vol zelfvertrouwen accepteren is de beste manier om je haar gezond en glanzend te houden.

Als je je haar al verft en je grijze haar wilt omarmen, is het belangrijk dat je een kapper inschakelt om je te helpen met een geleidelijke overgang naar grijs blond, in plaats van plotseling te stoppen met de kleurbehandeling van je haar. Je kapper kan highlights aanbrengen om het verschil tussen je natuurlijke kleur en je geverfde haar te verkleinen, zodat het contrast minder opvalt tijdens het uitgroeien van je haar. Een andere optie is je haar blonderen met grijze accenten, waardoor het op elegante wijze kan uitgroeien tot grijs.

Daarna zal je gewoon geduld moeten hebben en wachten tot je grijze haren tevoorschijn komen. Maar het zal zeker de moeite waar zijn. Bedenk maar eens hoeveel geld je zal besparen door niet om de paar weken naar de kapper te hoeven gaan!

Verzorgingstips voor die prachtige grijze haarkleur

Heeft grijs blond haar een andere verzorging nodig dan andere kleuren? Ja, grijs blond haar vereist een andere haarverzorgingsroutine dan gepigmenteerd haar. Maar als je je grijze haren nog maar net hebt opgemerkt, maak je dan nog geen zorgen. Tot je haar ongeveer zo’n 30% grijs is, kun je dezelfde haarverzorgingsroutine gebruiken die je gewend bent. Als je haar meer dan 30% grijs is, volg dan deze tips om je grijs blonde haar gezond en glanzend te houden:

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Gebruik een zilvershampoo & conditioner

Ten eerste is het belangrijk om een zilvershampoo en conditioner te gebruiken, zoals onze Enriched Blonde™ Duo om je grijs blonde haar mooi te houden. Grijs blond haar en blond haar met grijze highlights hebben de neiging om een gele of koperkleurige tint te ontwikkelen. Zilvershampoo en conditioner neutraliseren deze gele tint, zodat je zilveren lokken hun koele tint behouden.

Wanneer het haar grijs wordt, krijgen de lichtste haren vaak een warme (en gele) ondertoon. Er is een goede behandeling vereist om deze verkleuring op afstand te houden. Daarbij is de zilvershampoo een uitstekend hulpmiddel. Lees hier ons andere artikel voor een complete gids over zilvershampoo.

Gebruik regelmatig een vochtinbrenger

Zoals we al eerder zeiden, heeft grijs haar de neiging om eerder uit te drogen. Houd je grijze haar goed gehydrateerd met een haarbehandeling zoals ons Enriched Blonde™ Silver Hair Mask, dat is samengesteld met natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, haverextract en acai om die grijze haarkleur te hydrateren.

Ook kan je onze Split Fix™ Leave-in Conditioner gebruiken als leave-in behandeling om je haar de hele dag gehydrateerd te houden.

Vermijd hitte & direct zonlicht

Zowel hitte als direct zonlicht kunnen die grijze haarkleur een gele tint geven, en dat is niet wat je wilt! Aangezien grijs haar geen pigment heeft, is het gevoeliger voor zonschade. Gebruik altijd een hittebestendige spray voordat je je haar stylet met een haardroger of stijltang. Mijn favoriet is de Thermal Shield™ Heat Protectant Als je naar buiten gaat, draag dan een hoed of investeer in een haar zonnebrand. De Sun Defense Hair Mist biedt de benodigde UV-bescherming voor grijs blond haar en blond haar met grijze highlights!

5 manieren om je grijs blonde haar te omarmen

Ben je bereid om asblond grijs haar een kans te geven? Zo maak je het beste van je nieuwe look:

1. Ontdek de beste kapsels

Grijs haar is fijner en gevoeliger voor uitdrogen dan gepigmenteerd haar, dus als je je grijs blonde haar wilt omarmen, kan het zijn dat niet elk kapsel even geschikt is als voorheen.

Vraag je kapper om je haar te knippen op een manier die past bij je nieuwe haarstructuur. Het juiste kapsel zal niet alleen je nieuwe tint beter uit doen komen, maar ook het stylen vereenvoudigen. En minder stylen met behulp van hitte betekent minder haarschade!

Hier vind je alvast wat inspiratie voor de perfecte look met asblond grijs haar:

2. Overweeg highlights

Afhankelijk van hoe je haar grijs wordt, kun je overwegen om wat highlights aan te laten brengen. Lichte stroken die je gezicht omlijsten kunnen je grijze haarkleur echt eruit laten springen en zijn flatterend of je nu grijs blond haar of blonde haren met grijze highlights hebt.

3. Gebruik de juiste producten

Aangezien grijze haren fijner zijn dan gepigmenteerd haar, kost het wat extra moeite om je haar meer volume te geven. Een volumizer op de haarwortels gebruiken kan wonderen doen voor grijs haar. De Volume Wizard™ Hair Powder van Hairlust is een echte aanrader om meer volume in het haar te krijgen.

Doordat grijs haar de neiging heeft om uit te drogen, kan het haar onbeheersbaar en pluizig worden, vooral bij de haarpunten. Gebruik een vochtinbrengende haarolie om pluishaar in bedwang te houden.

4. Bescherm je haar tegen droogte

Zoals we al eerder aangaven, droogt grijs haar eerder uit. Gebruik één keer per week onze Split Fix™ Hair Mask om je haar zacht, glanzend en gehydrateerd te houden. Gebruik vervolgens de Split Fix™ Hair Oil naar behoefte om extra vocht in te brengen.

5. Draag kleding en make-up die bij je grijze lokken passen

De kleur van je haar heeft een grote invloed op welke tinten het meest flatterend staan. Als je grijs wordt, merk je misschien dat je favoriete kleuren minder flatteus zijn.

Ten eerste kan een grijze haarkleur je huidskleur grauwer doen lijken, dus een blush in een warme perzik-, roze- of goudkleurige tint kan je gezicht weer kleur geven. Zo kan ook een gepigmenteerde lipgloss of lippenstift in een warme kleur je teint opfleuren.

Hoe zit het met kleding? Jewel tones staan vrijwel iedereen met grijs blond haar of blond haar met grijze highlights. Denk hierbij aan rijke tinten zoals paars, fuchsia, smaragdgroen en koningsblauw. Neutrale tinten passen ook geweldig bij grijs blond haar, terwijl pasteltinten goed bij blond haar met grijze highlights passen.

Maar het komt erop neer dat je kunt dragen wat je maar wilt. Experimenteer en ontdek wat het beste bij jou en je nieuwe kapsel staat!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

    De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

  • 8 pH neutrale shampoos die je huid en haar in balans brengen

    Waarom is pH belangrijk voor je haar en hoofdhuid? De 8 beste pH neutrale shampoos

  • Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

    Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

  • De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

    De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

  • beste haarolie voor droog haar

    Beste haarolie voor droog haar - 9 redenen om natuurlijke haarolie te gebruiken

Bekijk alle artikelen