Haaruitval bij mannen: Waarom word ik kaal?


Het is vervelend, maar kaalheid en dunner wordend haar bij mannen is helaas een onvermijdelijk levensfeit. Meer dan de helft van alle mannen zal voor zijn 50e levensjaar met een vorm van haaruitval te maken krijgen, en ongeveer een derde van de mannen ervaart voor zijn 30e dunner wordend haar. Hoewel dunner wordend haar bij mannen een natuurlijk verschijnsel is dat miljoenen mensen overkomt, kan het proces een behoorlijke uitdaging vormen.

Rasmus Serup

Mede-oprichter, HairLust

Rasmus is medeoprichter van HairLust. Sinds begin 2017 en heeft zijn leven gewijd aan het maken van duurzame en innovatieve haarverzorgingsproducten. Hij is altijd op de hoogte van de nieuwste publicaties op het gebied van haar, inclusief onderzoeken naar haarverlies. Rasmus heeft een business achtergrond van de Copenhagen Business School en heeft de afgelopen 6+ jaar non-stop met haarverzorging gewerkt. Read more.

Voordat je deze realiteit echter compleet accepteert, moet je weten dat er verschillende natuurlijke manieren zijn om haaruitval bij mannen te voorkomen en te behandelen (zonder dat je veel tijd en geld kwijt bent). Om je de beste tips & trucs voor het voorkomen van dunner wordend haar bij mannen mee te geven, hebben we deze handige gids opgesteld. Hierin beantwoorden we al je vragen en laten we je de beste behandelingen voor kaalheid bij mannen zien.

Maar laten we eerst eens goed kijken waardoor haaruitval bij mannen en dunner wordend haar bij mannen überhaupt veroorzaakt wordt.

Hoe weet ik of ik te veel haar verlies?

Oké, luister even goed. Het klinkt misschien als een eenvoudige vraag (word ik kaal of niet?!), maar af en toe wat haar verliezen staat niet gelijk aan kaal worden. Was haaruitval bij mannen maar zo simpel!

Mannelijke kaalheid wordt meestal gekoppeld aan erfelijke factoren, maar haaruitval bij mannen kan verschillende redenen hebben.

HairLust review

Als je op schijnbaar willekeurige wijze plukken haar verliest, heb je mogelijk te maken met alopecia - een genetische aandoening die haaruitval bij mannen en vrouwen kan veroorzaken. Mannelijke kaalheid is daarentegen veel minder willekeurig en begint meestal bij je slapen of op de kruin van je hoofd. Dit wordt ook wel een terugtrekkende haarlijn genoemd. Het goede nieuws is dat dunner wordend haar bij mannen bijzonder vaak voorkomt en niet iets is om je voor te schamen of je zorgen om te maken!

Als je het verschil tussen normale kaalheid bij mannen en een zeldzamere aandoening zoals alopecia kent, kan dat je helpen om de aanpak van je behandeling beter af te stellen: de beste behandeling voor kaalheid bij mannen is namelijk misschien niet de beste behandeling voor mannen met alopecia.

Voor-en-na-foto’s van klanten die de Hair Growth Formula Tablets:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

De resultaten verschillen van persoon tot persoon, maar zichtbare resultaten treden over het algemeen na 2-4 maanden gebruik op.

Vijf 'fast facts' over haaruitval bij mannen:

1. Haaruitval bij mannen komt vaak voor rond het 30e levensjaar

Vaak wordt kaalheid bij mannen gezien als iets dat pas op hoge leeftijd optreedt, maar dunner wordend haar bij mannen komt eigenlijk ook vaak voor bij jongere volwassenen. Bovendien kan het haaruitval-proces tussen de 5 en 10 jaar duren, voordat volledige kaalheid wordt bereikt. Het hangt echt af van de persoon.

2. Haaruitval bij mannen kan al in de tienerjaren beginnen

Ja, dat heb je goed gelezen. Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk dat haaruitval bij mannen al vanaf je late tienerjaren begint. Chronische ziektes, extreme stress of bepaalde medicijnen kunnen allemaal leiden tot dunner wordend haar bij mannen en tieners.

3. Mannen erven haaruitval niet alleen van hun moeder

Ondanks de populaire fabels komt dunner wordend haar bij mannen niet voort uit de genetische lijn van de moeder. Net zoals de meeste eigenschappen kan je mannelijke kaalheid van beide kanten van de familie erven. Luister dus niet te veel naar deze bakerpraatjes!

4. Je wordt niet kaal van hoeden

We zullen je niet bepaald aanmoedigen om die oude fedora af te stoffen en het voor gezien te houden, maar wees gerust, je favoriete hoeden en petten zorgen er absoluut niet voor dat je kaal wordt. Het is gewoonweg nog een fabeltje over kaalheid bij mannen.

5. Haaruitval bij mannen kan psychische klachten veroorzaken

Als maatschappij plaatsen we vaak willekeurige dingen zoals uiterlijk op een voetstuk, waardoor het moeilijk is om dat (vaak onbereikbare) schoonheididealen te bereiken en te behouden. Daarom is dun haar bij mannen en kaalheid bij mannen vaak moeilijk te accepteren. Sommige mannen die te maken hebben met haaruitval en/of kaalheid, hebben last van stress, laag zelfvertrouwen, verminderde seksdrive of zelfs een depressie.

Belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen:

Wat is de oorzaak van dunner wordend haar bij mannen? Het blijkt dat er een aantal verschillende redenen kunnen zijn voor je haaruitval.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #1: erfelijkheid

Zoals we al eerder noemden, wordt erfelijke kaalheid bij mannen bijna altijd veroorzaakt door bepaalde genetische factoren. Hoe het kaalheidsgen precies wordt geërfd is nog niet bekend, maar we weten wel dat het vaak in de familie zit. Als veel mannen in je familie kaal zijn geworden, is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt. Afhankelijk van je familiegeschiedenis ervaar je haaruitval mogelijk al op jonge leeftijd, of krijg je er pas na je 50e mee te maken.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #2: stress

Stress kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren, maar wist je dat het ook kan leiden tot dunner wordend haar bij mannen? Stress kan bijvoorbeeld ook de griep of een longontsteking veroorzaken, waardoor mannen niet alleen extreme gewichtsschommelingen en andere symptomen ervaren, maar ook haaruitval.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #3: ziekte

We hebben alopecia al genoemd, maar andere lichamelijke ziekten zoals schildklierproblemen of bloedarmoede kunnen ook bijdragen aan dunner wordend haar bij mannen.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #4: medicatie

Als je kanker of een andere ziekte hebt gehad die een intensieve medische behandeling vereiste, heb je misschien gemerkt dat bepaalde zware medicijnen kaalheid of dunner wordend haar bij mannen kunnen veroorzaken. Gelukkig is haaruitval als bijwerking van medicatie slechts tijdelijk en groeit bij de meeste mensen het haar weer terug na afronding van de behandeling.

Oorzaak voor haaruitval bij mannen #5: bepaalde kapsels

Draag je je haar vaak in een strakke paardenstaart, cornrows of vlechtjes? Dit kan je haar en hoofdhuid beschadigen. Bepaalde strakke kapsels zoals deze kunnen leiden tot dunner wordend haar bij mannen doordat de hoofdhuid te strak gespannen komt te staan. Vergeet niet om je lokken te laten ademen!

Wat je kan doen om haaruitval te voorkomen:

Oké, nu gaan we verder met het leuke gedeelte. Nu we alle factoren rondom kaalheid bij mannen en dunner wordend haar bij mannen hebben besproken, gaan we je vertellen hoe je dit kan voorkomen en behandelen.

1. Let op je voeding

Let op je voeding

De beste behandeling tegen haaruitval voor mannen? Een gezond dieet! Samen met een betere algehele gezondheid, kan een evenwichtig dieet dunner wordend haar bij mannen helpen voorkomen.

Kies in de supermarkt voor een ruime hoeveelheid fruit, groente, volkoren producten en eiwitrijke voedingsmiddelen die gezonde vetzuren bevatten. Het is ook een goed idee om de snoepafdeling over te slaan en niet te veel zuivel te gebruiken om dunner wordend haar bij mannen uit te stellen.

Er zijn ook bepaalde vitaminen en mineralen die haaruitval bij mannen tegen kunnen gaan, waaronder biotine, omega 3-vetzuren en ijzer.

2. Drink voldoende

Drink voldoende

Een gehydrateerde hoofdhuid essentieel bij het voorkomen van dunner wordend haar bij mannen. Een goede vuistregel is om tenminste een derde van je lichaamsgewicht in deciliter per dag te drinken. Als je 60 kilo weegt, is dat 20 deciliter. Dat komt overeen met ongeveer 2 liter per dag.

3. Slik aanvullende vitamines

Slik aanvullende vitamines

Overweeg om je gezonde en evenwichtige voeding aan te vullen met een vitamine die speciaal is gericht op haargroei. Onze Hair Growth Formula Gummies zijn speciaal samengesteld om dunner wordend haar bij mannen te voorkomen. Onze unieke formule bevat een krachtige dosis biotine, foliumzuur, zink en selenium om je haar gezond te houden en haaruitval bij mannen te voorkomen.

4. Bespreek het met je huisarts

Bespreek het met je huisarts

Soms is de beste behandeling voor kaalheid bij mannen een goed gesprek met een vertrouwde arts. Als je alles al hebt geprobeerd, zonder resultaat, kan een medische expert je misschien op een behandeling of oplossing wijzen waar je nog niet aan had gedacht.

5. Vermijd deze kapsels

Vermijd deze kapsels

Vergeet de strakke paardenstaarten en cornrows, dit doet je haar of je hoofdhuid echt geen goed. Daarnaast weet iedereen dat man-buns helemaal van deze tijd zijn.

6. Verlaag je stressniveau

Verlaag je stressniveau

Zoals we al eerder kort aangaven, kan te veel stress haaruitval bij mannen verergeren en sommige mensen er zelfs toe zetten om hun haar uit te trekken. Als je veel last hebt van stress, probeer dan meditatie of andere zelfzorgmethoden om je rustiger te voelen.

7. Stop met roken en drinken

Stop met roken en drinken

Iedereen weet dat roken en overmatig drinken sowieso niet goed voor je is, maar deze slechte gewoonten kunnen ook haaruitval bij mannen versnellen.

8. Sport regelmatig

Sport regelmatig

Hoewel lichaamsbeweging haarverlies bij mannen niet direct zal stoppen, hebben de positieve effecten van sporten een goede invloed op je algehele gezondheid en stressniveau.

Kan haaruitval bij mannen invloed hebben op andere lichaamsdelen?

Het korte antwoord is nee. Mannelijke kaalheid en dunner wordend haar bij mannen komen alleen op de hoofdhuid voor. Als je merkt dat je haar verliest rond je wenkbrauwen, oksels of benen, praat dan met je huisarts over alopecia of andere mogelijke oorzaken.

5 tips voor het voorkomen van haaruitval bij mannen:

1. Probeer hoofdhuidmassages

Probeer hoofdhuidmassages

Een geweldige behandeling tegen haaruitval bij mannen is de hoofdhuidmassage. Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen tijdens het gebruik van een herstellende SLS vrije shampoo, zoals onze Hair Growth & Repair Shampoo for Men.

Je kan ook één keer per week een hoofdhuidscrub, zoals onze Hair & Scalp Detox Scrub gebruiken om overtollig vuil en opgebouwde haarproducten te verwijderen, dit helpt om roos en haaruitval bij mannen te voorkomen.

2. Vermijd het gebruik van warmte op je haar

Vermijd het gebruik van warmte op je haar

Te veel warmte van föhns en andere stylingtools kan je haar uitdrogen en beschadigen, wat kan leiden tot broosheid en dunner wordend haar bij mannen.

3. Vermijd chemische producten

Vermijd chemische producten

Vermijd haarverzorgingsproducten met natriumlaurylsulfaat als de pest. Deze chemische stoffen strippen je haar en hoofdhuid en kunnen haaruitval bij mannen versnellen.

4. Ga zorgvuldig met je haar om

Ga zorgvuldig met je haar om

Soms is de beste behandeling tegen haaruitval bij mannen gewoon een zachte aanpak van je haar en hoofdhuid. Vermijd slechte haarproducten, strakke kapsels en het gebruik van warmte om haarverlies bij mannen te voorkomen, of in ieder geval uit te stellen.

HairLust review

5. Hydrateer je hoofdhuid

Hydrateer je hoofdhuid

Een hoofdhuidolie zoals onze Follicle Treatment & Volumizer beschermt en hydrateert je hoofdhuid. Bovendien is aangetoond dat peppermint oil de haargroei bevordert, haarverlies bij mannen voorkomt en dunner wordend haar bij mannen tegengaat.

Bekijk deze tutorial om te zien hoe makkelijk de Scalp Follicle Treatment & Volumizer is om te gebruiken!

Nu je alles weet over haaruitval bij mannen en dunner wordend haar bij mannen, evenals de beste manieren om het te voorkomen en behandelen, horen wij graag jouw verhaal! Laat je voor-en-na-foto’s zien op Instagram en vergeet ons niet te taggen met @TheHairLust!

4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.