Zilvershampoo: Complete gids & beste zilvershampoo gebruik [Video]


Wanneer het haar is gebleekt, geverfd of aan het vergrijzen is, kan de haarkleur zich ontwikkelen en een warme (en gelige) ondertoon geven die de juiste zorg vereist om in toom te worden gehouden. Velen denken misschien dat hiervoor een kapper nodig is, maar het is juist heel eenvoudig en gemakkelijk om dit zelf thuis te doen met een goede zilvershampoo. Een zilvershampoo is een shampoo met een paars kleurpigment en wordt daarom ook wel paarse shampoo genoemd.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van zilvershampoo en zilver conditioner, of je nu blond, brunette of roodharige bent. Maar hoe en waarom gebruik je het beste zilvershampoo? Wat doet deze "wonderbehandeling" voor wit, blond en grijs haar precies? Lees verder en ik zal je alles vertellen over wat je moet weten over de magische zilvershampoo. (En: we hebben een video hieronder in het artikel geplaatst die laat zien hoe je het beste zilvershampoo en zilver conditioner kunt gebruiken).

Zijn je haren ooit richting oranje gegaan na het bleken, of gelig geworden na een lange zonvakantie in het zuiden? Of wil je graag een frissere en koelere haartint zonder veel geld kwijt te zijn aan een kappersbezoek? Dan is een goede zilvershampoo ideaal voor je. Maar laten we beginnen met een korte uitleg over wat een zilvershampoo eigenlijk is:

Wat is een zilvershampoo?

Zilvershampoo is ook wel bekend als "paarse shampoo", "zilver shampoo" of het Engelse "silvershampoo". Het is een shampoo die het haar onmiddellijk een lichtere tint geeft en oranje/gele tonen tegengaat bij het bleken van het haar, blootstelling aan direct zonlicht en andere oorzaken van de warme ondertoon in het haar. Naast bleken zijn er veel factoren die je haarkleur kunnen beïnvloeden en beschadigen, vooral als je blond, grijs of geverfd haar hebt. UV-stralen, chloor en zout water kunnen enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn die de haarkleur in de loop van de tijd verkleuren en het haar een gele en oranje tint geven.

Kortom, een goede zilvershampoo is ontwikkeld om de gele en oranje tinten te neutraliseren zodat je haar zijn fijne, koele en lichte kleur behoudt. Nieuwsgierig naar ons advies voor de beste zilvershampoo?

Voor en na foto's met een zilvershampoo:

hairlust hair growth repair for blondes

*Voor en na foto's bij gebruik van HairLust's zilvershampoo en conditioner.

Zilvershampoo (paarse shampoo) versus blauwe shampoo

Een shampoo met paarse kleurpigmenten (een paarse shampoo) is geschikt voor licht, blond, gebleekt of grijsachtig haar met een gele ondertoon. Een blauwe shampoo is daarentegen geschikt voor brunettes of donkerdere blondines met een rode ondertoon in het haar.

Bij twijfel raad ik je aan een paarse shampoo te kiezen (meest populair), omdat een shampoo met blauwe kleurpigmenten het haar lichtgroen kan maken, en de meeste dit zullen willen vermijden.

Hoe werkt een zilvershampoo?

Maar waarom heeft zilvershampoo een paars kleurpigment? Zoals je je misschien nog herinnert van school, is paars is de complementaire kleur van geel en daarom de tegenovergestelde kleur van de gele en oranje kleuren in het kleurenwiel. Dit betekent dat de paarse pigmenten in een goede zilvershampoo de ongewenste warme, gele tonen in het haar neutraliseren en het haar een fijne, lichte en koele glans geven. Daarom kan een paarse shampoo je haarkleur langdurig effectief behouden en een echt goede shampoo zijn om oranje tinten te verwijderen voor blond, licht of grijs haar.

Zoek naar deze ingrediënten in je zilvershampoo:

Laten we eerlijk zijn! Ingrediënten en productverklaringen zijn iets van een jungle voor ons "gewone" mensen die niet onmiddellijk de Latijnse of chemische termen kennen voor plantenextracten en andere ingrediënten. Heb je wel eens eerder het etiket op de achterkant van een zilvershampoo bekeken en je afgevraagd waar "CI 60730" voor staat? En wil je de beste zilvershampoo voor jouw haar vinden? Dan denk ik dat je snel verder moet lezen. Want de ingrediënten in een zilvershampoo hebben een grote impact op het effect en het eindresultaat.

Het lichter makende effect:

Het belangrijkste ingrediënt in een zilvershampoo en zilver conditioner is misschien wel het paarse kleurpigment dat voor een oplichtend effect en een fijne koele glans zorgt. Vaak wordt dit kleurpigment gebruikt: CI 60730. Eenvoudig gezegd is CI 60730 een paars kleurpigment (vandaar de naam "paarse shampoo") dat geel haar en oranje haartinten neutraliseert, waardoor de zilveren tint en de koele toon van wit, blond en grijs haar worden benadrukt.

De verzorgende ingrediënten:

Hoewel het kleurpigment het oplichtende effect van een zilvershampoo geeft, heeft een goede zilvershampoo ook een hoog gehalte aan voedende ingrediënten. Vooral bij zilvershampoo op droog haar is het belangrijk op deze ingrediënten te letten. Licht haar, vooral wanneer het geverfd of gebleekt is, heeft extra zorg nodig omdat chemische behandelingen het haar kunnen beschadigen, en zonder verdere zorg kan het haar erg droog, pluizig en beschadigd raken. Als je verkleuring, droogheid of gele/oranje haartinten ervaart na het bleken of verven, is het vooral belangrijk dat je let op een aantal hydraterende ingrediënten bij je zoektocht naar de beste zilvershampoo (en vergeet natuurlijk de conditioner niet!).

Het is altijd een goed idee om een paarse shampoo (en haarproducten in het algemeen) te kiezen met voedende en hydraterende ingrediënten die goede eigenschappen hebben voor zowel het haar als de hoofdhuid. Wanneer ik een zilvershampoo koop, zoek ik naar deze ingrediënten:

 • Aloë Vera - heeft ongelooflijk goede eigenschappen heeft voor zowel haar als hoofdhuid, en zit boordevol goede enzymen, mineralen, aminozuren en vitamines die de natuurlijke pH-balans van de hoofdhuid effectief in stand houden, terwijl het hoge antioxidant gehalte helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en het beschermen van cellen in zowel huid en haar, zodat vocht en voeding diep kunnen doordringen.
 • Mango-extract - Werkt hydraterend, kleurbeschermend en antioxidant.  Beschermt tegen UV-stralen en stimuleert de regeneratie van haarcellen en collageen productie (een MUST in een zilvershampoo).
 • Bosbessenextract - Werkt zeer antioxidant, antibacterieel en exfoliërend op een gevoelige of geïrriteerde hoofdhuid, en verbetert de elasticiteit en glans van het haar.
 • Zoethoutwortelextract - Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en staat erom bekend dat het irritatie en roodheid vermindert en de hoofdhuid stimuleert.
 • Abrikozenpitolie - Rijk aan essentiële vetzuren, antioxidanten en vitamine A, C en E die je haar voeden en verzorgen.
 • Zoete amandelolie - Vol met mineralen, vitamines A, B en E en omega 9, 6 en 3 vetzuren, die vrije radicalen bestrijden en het haar gezond en beschermd houden.

De proteïne en vitamine bevattende ingrediënten:

Omdat haar voornamelijk uit proteïnes bestaat, zijn plantaardige eiwitten of ingrediënten zoals creatine ook de moeite waard om naar te zoeken in een goede zilvershampoo en conditioner. Dat geldt ook voor B-vitamines die nodig zijn voor het behoud van gezond haar en haargroei:

 • Creatine - Wordt gebruikt voor het behandelen en repareren van beschadigd en overbehandeld haar. Helpt het haar te versterken en de productie van keratine (waar het haar voornamelijk uit bestaat) te stimuleren. Werkt hydraterend en verzachtend op het haar en de haarwortels en gaat pluizende haarlokken tegen.
 • Panthenol (Provitamine B5) - Transformeert zich tot vitamine B5 bij contact met de hoofdhuid en helpt de haargroei te stimuleren.

Om breekbaar haar een extra diepe verzorging te geven raad ik je aan om een hydraterende zilvershampoo aan te vullen met een goede proteïnekuur voor het haar - misschien iets voor jou als je je haar hebt geverfd of gebleekt?

Zoek naar duurzame ingrediënten:

Voor mij is het ook best belangrijk dat de producten die ik gebruik voor mijn haar en huid, zoals een zilvershampoo en zilver conditioner vegan zijn gecertificeerd, dat ze natuurlijk zijn en bij voorkeur ook vol zitten met verzorgende biologische ingrediënten. Dan weet ik dat ik mezelf en mijn lichaam niet blootstel aan onnodige stoffen die op de lange termijn schadelijk voor me kunnen zijn. Gelukkig heeft HairLust een zilvershampoo & zilver conditioner die hier precies aan voldoet. Wanneer ik HairLust-producten gebruik, hoef ik me geen zorgen te maken over mezelf, dieren of het milieu.

Sla de SL/SLS-sulfaten over:

Ik raad je aan zilvershampoos die SL/SLS bevatten te vermijden, want de schadelijke SL-sulfaten kunnen je haar en hoofdhuid uitdrogen. Vermijd ook parabenen en ftalaten, bekend als hormoonontregelaars, en vermijd paarse shampoos die siliconen bevatten, omdat dit op de lange termijn schadelijk kan zijn en het moeilijk kan maken voor andere voedingsstoffen om goed in de haarlokken te dringen.

Wie kan een zilvershampoo en zilver conditioner gebruiken?

Heb je overwogen of een paarse shampoo en conditioner geschikt is voor je haar, maar twijfel je nog? Een zilvershampoo en bijbehorende conditioner met paarse kleurpigmenten zijn de perfecte match voor blond, licht en grijs haar - of het nu gekleurd, gebleekt of helemaal natuurlijk is. Je kunt een goede zilvershampoo en zilver conditioner gebruiken om je gewenste haartint te behouden, om de kleur op te frissen of om oranje tinten in het haar te neutraliseren en te verwijderen.

Een zilvershampoo die het haar lichter maakt, is bovendien een geweldige truc om de kleur te behouden in bijv. highlights of als je haar gekleurd is in ombre of balayage met lichte tonen. Dus - het perfecte hulpmiddel voor het behouden van een mooie, koele tint..

Zilvershampoo voor grijs haar, kan dat?

Hoe werkt een paarse shampoo met kleurpigment op grijs haar? Het korte antwoord: het werkt geweldig op grijs haar! Mijn moeder verving vrijwel meteen haar oude shampoo met een goede zilvershampoo nadat ik haar aan het product had voorgesteld. Natuurlijk grijs haar is vaak erg fijn en breekbaar en kan de neiging hebben om een ​​enigszins gelige look te krijgen als het bijv. iets te lang in de zon is geweest. Dus dan kan het beste zilvershampoo even worden gebruikt. Slechts één keer per week of een paar keer per maand is genoeg om de warme, gelige tonen te voorkomen en neutraliseren en je haartoon een boost te geven wanneer dat nodig is.

Wees niet zenuwachtig over de kleurpigmenten en de paarse kleur van de zilvershampoo en zilver conditioner, ze zullen je haren niet paars maken als je de producten volgens de instructies gebruikt en ze niet te lang laat inwerken. Een zilvershampoo geeft het haar gewoon een koelere tint en opfrisser zodat het er niet geel of verkleurd uitziet.

Hoe gebruik je het beste zilvershampoo?

Hoe en hoe vaak je een paarse shampoo en conditioner het beste kunt gebruiken, zal altijd afhangen van je haar, de producten die je kiest en natuurlijk ook van welk effect je wilt. Maar wat zijn de vuistregels?

Zo gebruik je een zilvershampoo [Video]:

Om eenvoudig en gemakkelijk uit te vinden hoe je het beste een paarse shampoo en een paarse conditioner kunt gebruiken, zoals HairLust Hair Growth & Repair For Blondes, lees dan deze duidelijke gids met mijn beste tips:

1. Was je haar twee keer met je zilvershampoo van HairLust. Masseer de shampoo eerst goed in op de hoofdhuid en spoel het daarna uit met warm water. Bij deze eerste wasbeurt zal de shampoo niet zo veel schuimen.

2. Verdeel bij de tweede wasbeurt de paarse shampoo van wortel tot punt en masseer het goed in. Spoel daarna opnieuw grondig met warm water. Bij de tweede wasbeurt zul je merken dat je zilvershampoo meer schuimt. Door je haren tweemaal op deze manier te wassen, verwijder je namelijk veel meer productresten en ander vuil en talg van je haar en hoofdhuid, zodat je haarwortels meer zuurstof krijgen en zodat het haar de goede voedingsstoffen van bijv. een conditioner of haarmasker beter kan absorberen.

3. Wanneer je voelt dat je haar wat extra liefde en verzorging nodig heeft, gebruik dan na de shampoo een goede, hydraterende of proteïnerijke haarkuur. Masseer het goed in en laat het minstens 5-10 minuten of lekker wat langer inwerken. Ik draai zelf altijd een haar handdoek om mijn haar met het haarmasker in, en geniet vervolgens van een goed boek of film, terwijl het haarmasker echt goed en diep in mijn haar kan doordringt en mijn haar alle voedingstoffen optimaal kan opnemen.

4. Eindig met een zilver conditioner. Verdeel het van wortel tot punt, masseer het zachtjes in en laat het 1-3 minuten inwerken. Als je op een dag een iets sterkere werking wilt hebben, kun je zowel de zilvershampoo als de zilver conditioner 1-2 minuten langer laten inwerken voordat je het uitspoelt. Experimenteer gerust een beetje totdat je het effect bereikt dat het beste voor je werkt, maar pas op dat je het niet te lang laat zitten.

5. Probeer je haar niet vaker dan tot 2-3 keer per week te wassen. Het haar is extra kwetsbaar na het wassen, en de hoofdhuid kan niet goed van alle natuurlijke oliën profiteren als het te vaak wordt gewassen - en al helemaal niet als dit elke dag is. Het kan moeilijk zijn om eraan te wennen je haar minder vaak te wassen, maar maak een begin door je haar om de dag te wassen. Als je haar eraan gewend is geraakt, kun je nog een stapje verder gaan. Je hoofdhuid zal je dankbaar zijn!

6. Een goede tip: eindig de wasbeurt altijd met een conditioner, omdat de conditioner de haren als het ware afdicht en het haar helpt te beschermen tegen de dagelijkse routines en invloeden.

7. Laat je haar vervolgens drogen (bij voorkeur zonder een föhn) zodat je echt kunt genieten van de mooie koele tinten in je haar - dankzij een goede en zachte behandeling met een goede zilvershampoo en zilver conditioner.

Hieronder een video die laat zien hoe je het beste zilvershampoo kunt gebruiken:

Hoe vaak moet een paarse shampoo worden gebruikt?

Sommige zilvershampoos zijn behoorlijk sterk en die kun je niet te vaak gebruiken, omdat ze anders het haar kunnen lijken uit te drogen. Er zijn veel producten op de markt die geen de goede hydraterende ingrediënten bevatten. Koop dus een zilvershampoo, die zowel de diep paarse kleur bevat, maar tegelijkertijd rijk is aan biologische, hydraterende ingrediënten. Ik gebruik zelf de HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner For Blondes, die zachter zijn voor haar en eigenlijk wekelijks kunnen worden gebruikt in plaats van slechts eenmaal per maand - en ze zijn zelfs allebei gecertificeerd veganistisch en vol met goede biologische ingrediënten!

hairlust trustpilot

Mijn 3 beste tips en adviezen bij het gebruik van zilvershampoo en zilver conditioner

Ik gebruik mijn zilvershampoo en zilver conditioner wekelijks en ik heb hier veel van geleerd en ook een aantal goede tips en trucs verzameld. Natuurlijk wil ik dit graag delen, zodat jij ook het meeste uit je paarse shampoo kunt halen en oranje of gele tinten in je haar kunt vermijden:

1. Een voedende haarkuur is altijd een goed idee, vooral bij het gebruik van een zilvershampoo en zilver conditioner!

Zowel als je van nature blond of grijs haar hebt, of als je je haar hebt geverfd of gebleekt, is een goede proteiïnerijke haarkuur een MUST. De proteïnes in de haarkuur versterken het haar van binnenuit en laten het gezond en sterk achter. Dit is echt onmisbaar als je een zilvershampoo en zilver conditioner gebruikt, omdat het haar met deze extra kleurbehandeling dringend behoefte heeft aan een goede, natuurlijke en diepgaande verzorging. Ik gebruik zelf HairLust Protein Reconstructor Hair Mask 1-3 keer per maand. Dit proteïne haarmasker is echt een levensredder naast mijn paarse shampoo.

2. Slaap heerlijk op zijdeachtig (duurzaam) bamboe

Het afgelopen jaar heb ik mijn katoenen kussenslopen vervangen door kussenslopen van bamboevezels. En - ik wil nooit meer terug naar katoen! Bamboe kussenslopen zijn super zacht, antibacterieel en veel zachter voor haar en huid. Dus ik kan je alleen maar aanraden om jezelf de extra luxe te geven om je hoofd elke nacht op een zachte bamboe kussensloop te kunnen leggen. Het doet echt iets voor je nachtrust en haar en is heerlijk om elke avond in bed mee te stappen.

3. Pas goed op je haar wanneer je het borstelt!

Het is een goed idee om een beetje voorzichtig te zijn welke haarborstel je voor je haar gebruikt, omdat een slechte haarborstel je haar aardig kan beschadigen. In het verleden dacht ik er niet zo veel over na, maar nu gebruik ik altijd een goede wet brush, zoals deze Detangle Wet Brush, wanneer het haar nat is en een fijne paddle brush van bamboe zoals deze van HairLust wanneer mijn haar droog is. Ze geven ook een fijne massage van de hoofdhuid, die de bloedcirculatie naar de haarwortels bevordert.

Wat te doen bij het gebruik van een zilvershampoo

Geloof maar dat ik mijn frustratie momentjes wel heb gehad met zilvershampoos. Het kan best een beetje spannend zijn een nieuw product zoals een paarse shampoo en conditioner te proberen. Maar om om te voorkomen dat je dezelfde foutjes maakt als ik, zijn hier enkele van de belangrijkste NO GO's en tips over wat te doen bij het gebruik van een zilvershampoo en zilver conditioner:

Laat de producten niet te lang zitten

Mijn absoluut belangrijkste advies is dat je je zilvershampoo niet te lang laat intrekken, en hetzelfde geldt voor je zilver conditioner! Als je oranje haar hebt na het bleken van je haren ben je bijvoorbeeld misschien snel te gul met hoeveel tijd je de zilvershampoo geeft om je haar lichter te maken. Hoe langer het erin zit, hoe beter - toch? Helaas is dat niet helemaal hoe het werkt. Dit kan het haar een paarse tint geven, en je haren behoorlijk uitdrogen!

Ik zou je daarom aanraden om te investeren in een goede, zachte en verzorgende zilvershampoo die voornamelijk op natuurlijke ingrediënten is gebaseerd en die je gemakkelijk wekelijks of misschien zelfs elke keer als je je haar wast kunt gebruiken.

En onthoud om het met mate te gebruiken, en bij voorkeur volgens de instructies. Zodat je je gewenste haarkleur behoudt zonder in te leveren op de verzorging en gezondheid van je haar.

Gebruik de juiste kleur

Zoals ik hierboven besprak, zijn er 2 soorten shampoo met kleurpigment. Als je van licht/medium blond, grijs tot gebleekt haar hebt, kies dan een paarse shampoo. Als je daarentegen medium tot donkerblond of een brunette bent, kies dan voor een blauwe shampoo. De blauwe shampoo is geschikt voor de rode tinten in het haar die meestal te vinden zijn in donkerblond haar.

Kies bij twijfel altijd voor een paarse shampoo in plaats van een blauwe, omdat een blauwe shampoo het haar lichtgroen kan maken!

Dan is het nu eindelijk tijd om afscheid te nemen van gele tonen, verkleuring en oranje haren na het bleken of te sterke UV-stralen. Laat je haar stralen met de beste zilvershampoo en zilver conditioner, en: vergeet niet je haar de extra liefde en verzorging te geven die het nodig heeft.

Klantenbeoordelingen van HairLust
4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


1 reactie


 • L

  Wat stom ik dacht altijd dat paarse en blauwe shampoo hetzelfde waren! Gelukkig bij toeval wel altijd paarse shampoo gekocht, want kennelijk is de blauwe wat heftiger. En ik wist ook niet dat er zoeits als een zilver conditioner was. BEdnakt voor de informatie. Ik ga even een kijkje nemen als mijn huidige zilvershampoo op is.


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.